Финландска сауна

Финландската сауна е един традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене. 
Представлява помещение, облицовано с дърво. 
Температурата се загрява до близо 100°С с електрически или печки с дърва, в които са разположени вулканични камъни. Примесено с аромат на мента или евкалипт, гореща дървесина, в сауната се създава неповторимо усещане. 
Престоят в сауна трябва да е в рамките на 10-15 мин. Следва охлаждаща процедура.
Поради своите високи, но поносими, температури (обикновено между 80 до 100 °C), финландската сауна повишава температурата на нашето тяло, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. 
Потта е 99% вода, но останалия един процент съдържа някои сериозно нежелани токсини, като никел, мед, олово, натрий, живак и множество химикали. Изпотяване в сауната също може да ни помогне да премахнете хлора и брома, който се намерят в обществените басейни и хидромасажни вани. 
Когато температурата на нашето тяло се покачи, нашите кръвоносни съдове се разширяват и циркулацията на кръвта се увеличава. Това усилва естествените оздравителни процеси в нашето тяло, като по този начин успокоява болките в ставите и мускулите ни и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания. 
Изследвания показват, че ако използвате суха сауна само за 10 минути след тренировка, може значително да ускорите възстановяването на нашето тяло.Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че в финландските сауни е спокойно и тихо, я прави ефективно средство за защита срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние. 
Използването на суха сауна е като да правите леки упражнения. Тя помага за изгарянето на около 300 калории за една средно дълга сесия. Редовните терапии, съчетани със здравословна диета и умерени упражнения ще ви помогнат да отслабнете и да останете здрави.  
ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА САУНА 
1.Влизането в сауната става след измиване и подсушаване на тялото; 
2.Задължително е поставянето на хавлия върху пейката, която се използува; 
3.Престой 10 – 15 минути – изпотяване; 
4.Междинно излизане и масаж под формата на игловиден душ; 
5.Почивка в в зона релакс – 10 минути; 
6.Влизане в сауната. 
Сауната може да се ползва суха и влажна. Оптимална влажност на въздуха 30 %. Постига се чрез поливане на камъните с вода. Препоръчителна температура +80°C. 
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Финландската сауна е противопоказна при:
-сърдечнаи бъбречна недостатъчност; 
-Високо кръвно налягане;
-Бременност. 
Противопоказно е ползването на козметични средства преди влизане в сауната – от високата температура се разлагат на токсини!