Инфра-червена сауна

Инфра-червената сауна е лесна за ползване. 
Затоплянето на помещението не е с печка, а с инфрачервени лъчи.
За разлика от Финландската сауна, в инфрачервената не се развива такава висока температура и влажността е по-умерена (около 50-60%, за разлика от финландската - около 30%). При този вид сауна, помещенията се затоплят, чрез инфрачервени лъчи, както подсказва и самото име. Те са вградени в специални за целта тела и достигат температура от 40 до 60 градуса по Целзий. Тя не затопля температурата на самото помещение, а действа директно върху кожата. Лъчите проникват до 4 мм и не влияят на хората със сърдечни проблеми или на тези с високо кръвно налягане. 
Инфрачервените лъчи са полезните лъчи на слънцето и се делят на 3 диапазона: къси, средни и дълги. Най-благотворни за човека са дългите инфрачервени лъчи FIR C. 
Този вид светлина не може да бъде видяна с човешко око, а само със специална камера. Така или иначе ние чувстваме този вид светлина под формата на топлина. 
Потенето е един от най-естествените начини на организма за премахване на токсините, което го прави изключително важна част от детоксикацията. 
В сравнение с традиционните финландски сауни, инфрачервената ви позволява да премахнете около седем пъти повече токсини. 
Терапията в тази сауна насърчава релаксацията, като помага да се балансира нивото на кортизол (хормона на стреса) във вашето тяло. Топлината, генерирана от сауната също ще ви помогне да отпуснете мускулите и ще облекчи напрежението в целия организъм. Генерираната топлина ще предизвика вашата вътрешна температура да се увеличи, което също може да доведе до повишаване на сърдечната честота – такава каквато изпитвате, докато тренирате. Когато тялото ви работи по-усилено, за да намалите вътрешна температура или да се справи с повишаване на сърдечната честота, тялото ви ще изгори повече калории, което води до загуба на тегло. Тъй като топлината при инфрачервените сауни увеличава телесната температура, вашето кръвообращение ще се увеличи заедно с него. 
Последователните терапии, могат да стимулират притока на кръв, да подобрят възстановяването на мускулите, и да намалят болката и възпалението след интензивни упражнения. Дълбочинното проникване в кожата предизвиква естествена топлинна реакция на тялото, което води до повишаване на броя на белите кръвни телца. Те се борят с инфекциозните заболявания. Инфрачервената сауна предизвиква дълбоко потене, което кара сърцето да помпа по-бързо. От своя страна така се увеличава притока на кръв, понижава се кръвното налягане и се подобрява циркулацията. Инфрачервената сауна помага за изчистването кожата чрез елиминиране на токсините от порите и увеличаване на кръвообращението, като води до по-чист, по-мек и по-здравословен вид. 
КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ПРИЛАГАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ: 
- облекчава болката - чрез разширяване на кръвоносните съдове, което довежда до увеличаване циркулацията на кръвта и позволява на по-голямо количество кислород да достигне до увредените участъци. Това помага за намаляване на болката и ускоряване на оздравителния процес. Инфрачервената кабина се използва интензивно при лечението на артрити, ревматизъм и мускулни спазми; 
- регулира теглото - при 25 минутен сеанс се изгарят 600 калории; намалява холестерола; предизвиква обилно изпотяване и изхвърля солта. Загубата на тегло е възможна поради превръщането на човешката мазнина в течна при 40 С и тялото чрез потта изхвърля мазнини, токсини и тежки метали. Намалява целулита; 
- има ефект на физически упражнения - Инфрачервените лъчи се абсорбират 80 % от тялото. Естествена телесна реакция е охлаждане посредством интензивно кръвоснабдяване на затоплените кожни и мускулни участъци. Кръвта преминава от вътрешните органи в крайниците, мускулатурата и кожата. Тази телесна активност действа като пасивен фитнес тренинг. Ако направите 20 – 30 мин. сеанс, вие се изпотявате така, както ако пробягате 11 км;
- пречиства организма - почиства основно порите на кожата и активизира кръвообръщението. Тя става по-мека и еластична;
- действа тонизиращо.

ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ИНФРАЧЕРВЕНАТА САУНА: 
- вземете душ и подсушете тялото; 
- Желателно е приемане на течности преди и след сеанса; 
- Настанете се в сауната така, че излъчвателите да са най-близо до тялото Ви; 
- Регулирате температурата според желанието си, но не по-малко от 40 С; потенето започва след 10 – 15 мин.; 
- Престоят в кабината е от 15 до 30 минути; 
- Следва охлаждане на тялото чрез редуване на студен и топъл душ и пет минутна почивка извън сауната; 
- Процедурата може да се повтори, защото температурата в термокабината е щадяща и не натоварва сърцето.