Солна стая

Солната терапия е начин за подобряване на здравето в три аспекта: на дихателни, кожни заболявания и психически разтройства; чрез вдишване и излагането на тялото на сухи аерозоли в естествени солни стаи (Халотерапия). 
Чрез модерна технология (халогенератор) в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло. 
По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микр. специална фармацефтична алпийска каменна сол. Тази терапия е способ за подобряване на здравето и начина на живот. От нея се влияят различни заболявания, като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит, псориазис, хронична умора, стрес слаба имунна система, както и много други. 
Солната терапия е за индивидуална и групова посещаемост, подходяща както за възрастни така и за деца. При лекуването с халотерапия, солта, която се вдишва, има свойството да абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото солта е естествено антисептично средство с противъзпалително и антибактериално действие. 
Един сеанс в солната стая (40мин.) се равнява на 4 часа разходка в боровата гора. В солната стая сеансът за възрастни трае 40мин., а за деца 20мин. В зависимост от възрастта на клиента и естеството на заболяването, зависят и броя на посещенията от 4 до 30 посещения. Препоръчително е да се повтаря лечението 2-3 пъти годишно. 
Солната терапия влияе благотворно при: 
- астма; 
- продължителна инфекция на горните дихателни пътища; 
- хронични респираторни болести; 
- хронична болка в гърлото (фарингит); 
- хронично или временно възпаление на сливиците; 
- хроничен синузит; 
- бронхит; 
- повтарящи се бронхити и пневмония; 
- хронични възпалителни заболявания на ушите (отит на средното ухо); 
- настинки (грип) и вирусни инфекции; 
- сенна хрема (polinosis ali hay rinitis); 
- възпаление на кожата (atopic dermatitis); 
- псориазис (psoriasis); 
- артрит; 
- хронична умора стрес; 
- слаба имунна система; 
- облекчава дишането при пушачи. 
ЗАБРАНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ: 
Солната стая е забранена за ползване в следните случаи: туберколоза и преболедували туберколоза, висока температура (над 37) и онкологични заболявания в ремисия и особено за страдащи от сърдечно-съдови заболявания (порок на сърцето, високо кръвно налягане).