Флотационна капсула

Флотация е терапия в хай-тек капсула за безтегловно плаване с цел дълбока почивка, медитация, възстановяване на тялото и изследване на възможностите на съзнанието и ума. 
Липсата на гравитация в капсулата се постига с насищане на MgSo4 (магнезиев сулфат) в пречистена вода. Количеството соли е 300 кг и освен безтегловност, солите насищат тялото с нужни минерали и оставят кожата и косата меки и нежни. 
Почивката се търси чрез сензорна депривация – максимално занижаване на информацията, която се обработва постоянно от сетивата и подсъзнанието. Затова възможностите на флотационната терапия са за пълна тишина, тъмнина и изолация от информационния поток. 
“Какво ще се случи с ума и тялото, ако приведем стимулацията на сетивата почти до минимум?”Това, което учените наричат сензорна депривация е всъщност създаването на условия, в които нашите сетива не са бомбандирани от постоянна информация. Дори когато спим постоянно обработваме на подсъзнателно ниво сигнали от заобикалящата ни среда. И това е напълно нормално, то е инстинкт за съхранение, спасявал редица предци от хищници и нападатели. 
Днешният свят, е свят на хипер-стимулация. Нашето подсъзнание и механизмите за приемана на сигнали са в постоянно състояние на интензивна работа. Дори когато искаме да си починем сме свикнали да си мислим, че това трябва да бъде с книга, филм, музика или друго разсейващо средство. Но не си даваме сметка, че това е още информация за обработка и съхранение. 
Флотационната кабина е възможност за истинска почивка, такава каквато се разбира в психологията под термина сензорна депривация. Когато даваш възможност на сетивата да се нулират, тялото да почине, а подсъзнанието да си вземе дъх. За да постигне този космически контекст на безтегловност, кабината е заредена с разтворен магнезиев сулфат във вода с температурата на тялото. 
Представете си Мъртво море и начинът, по който тялото се отпуска на повърхността. Това се получава и при насищането на магнезиев сулфат.Освен, че имаш възможност да плаваш в безтегловност, светлината намалява до пълна тъмнина, звуците заглъхват и остава топлината и усещането за сигурност и тишина. 
Причините да плавате са много, а някои от тях са строго индивидуални. 
Това са няколко от предимствата, които може да ви донесе флотацията: 
• Намалява стреса, напрежението, чувството на безпокойство; 
• Повишава нивата на допамин и ендорфин в тялото; 
• Помага за намаляването на симптомите на депресия, ADD, ADHD; 
• Подобрява когнитивните функции на мозъка; 
• Помага при хронични мигрени, инсомния и фибромиалгия; 
• Подпомага възстановяването на мускулите и намалява риска от спортни травми; 
• Понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм; 
• Укрепва имунитета; 
• Помага за по-бързо справяне с часовата разлика след пътуване; 
• Облекчава напрежението при бременни жени (ако сте в третото тримесечие, консултирайте се с вашия лекар); 
• Намалява цялостното налягане/напрежение в тялото, тъй като ограничава въздействието на гравитацията; 
• Флотацията може да бъде и форма на медитация. 
След 30-45мин мозъкът ви започва да генерира тета вълни, което обичайно се случва по време на сън или в онова състояние, което е точно между будността и съня; 
• Можете да използвате флотацията като начин да погледнете по-дълбоко в себе си. Да разгледате съзнанието си. Да чуете собственото си сърце и дишане. Да се свържете с тялото си и неговите нужди; 
• Да изключите от ежедневието; 
• Или просто да поспите (1 час флотация се равнява на около 4-5 часа сън). 

ИНСТРУКЦИИ ЗА "ПЛАВАНЕ" 
КАКВО ДА НОСИТЕ СЪС СЕБЕ СИ? 
Съветваме ви да си донесете джапанки. Ако нямате тази възможност, ние разполагаме с чехли за еднократна употреба, кърпи, халати, сешоар и аксесоари за баня.Ако имате дълга коса, можете да си донесете четка или гребен. Във флотационната капсула се влиза без бански. Стаята е изцяло за ваше лично ползване по време на престоя ви. Дайте свобода на тялото си.

ПОДГОТОВКА ПРЕДИ ФЛОТАЦИЯТА 
- Не консумирайте кофеин или никотин поне 3 часа преди флотацията; 
- Хубаво е да са минали поне 90 минути от последното ви хранене; 
- Хидратирайте се добре през деня преди флотацията, но не пийте много течности точно преди нея, за да не се налага да прекъсвате плаването си; 
- Ако сте с боядисана коса, добре е да сте имали поне три измивания преди флотацията (за всеки случай имаме и шапка); 
- Добре е да не сте си правили масаж с масла в същия ден – така магнезия разтворен във водата няма да може да се усвои добре през кожата ви; 
- Ако сте се обезкосмявали в същия ден солта може да причини леко парене в началото на флотацията; 
- Същото важи и за нови татуировки. Съветваме ви да изберете друг ден за флотация; 
- Ако носите контактни лещи, подгответе се да ги махнете преди влизане в капсулата; 
- Отделете си поне 90 мин. свободно време, в случай, че флотацията ви е 60мин. 

ФЛОТАЦИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ 
За първата си флотация, елате 10-15 мин. преди запазения час. Заедно ще изберем програмата, която желаете – музика, светлина. В помещението на флотационната капсула влизате с предоставена от рецепция гривна за достъп. Преди да стигнете до помещението, ще влезте в съблекалнята, където можете да оставите дрехите си (в индивидуално шкафче, с достъп само от вас) и да облечете халат. Преди да облечете халата вземете си душ, за да отмиете следите от деня. Ако сте избрали да влезете в капсулата с пусната коса, молим да измиете хубаво с шампоан. Ползването на балсам за коса е за след флотация. Ако имате грим, почистете го – добре е кожата ви да е чиста, за да може магнезия да се усвои. Добре е да отидете до тоалетна, за да сте сигурни, че няма да се наложи да прекъсвате флотацията си.Ще ви предоставим тапи за уши – ще са ви необходими по време на флотацията. Разполагате с 6 минути да се съблечете, да изключите звука на телефона си и да се подготвите за влизане в стаята. След това влезте във флотационната стая. Можете да оставите светлините или да ги загасите – по ваш вкус. Дистанционното е във ваши ръце. 

ПО ВРЕМЕ НА ФЛОТАЦИЯТА 
Когато сте готови можете да влезете в капсулата.Влезте голи. Без материи, без синтетики, без допир. Свалете всичко (освен тапите за уши – те ще ви предпазят от сол в ушите и ще ви помогнат да обърнете слуха навътре; с тях преживяването ще е истински вглъбяващо). Ще видите и малка кърпа, която е в случай, че влезе солена вода в очите ви.Затворете горната част на капсулата, докъдето желаете – изцяло или леко отворена.Отпуснете се. Дишайте. Не мислете за времето. Дайте време на ума да се успокои и да спре да ви тормози с въпроси какво се случва.Когато времето свърши, музиката и осветлението ще започнат леко да се връщат. Ще чуете и как водата започва да се източва. Време е да излезете. 

СЛЕД ФЛОТАЦИЯТА 
Вземете си душ, за да отмиете солта. В съблекалнята ще намерите сешоар. Там са и дрехите ви – добре е да се облечете. Можете да останете да релаксирате в релакс зоната или да продължите денят си, минавайки през рецепция, за да върнете гривната за достъп , да споделите усещания, ако желаете и да напуснете центъра. Когато излезете навън, в града – огледайте се наоколо. 

В КАКВИ СЛУЧАИ ДА ОТЛОЖИТЕ ФЛОТАЦИЯТА? 
- Ако имате големи открити рани; 
- инфекциозни заболявания; или 
- сериозни психични разстройства; 
В тези случаи е добре да се консултирате с лекар. 
Важно е флотацията да бъде безопасна, полезна и приятна за вас и всички след вас. 
- Ако сте в месечен цикъл; 
- Ако сте употребявали алкохол; 
- Ако току що сте боядисали косата си.